Начало » Туризъм » Стария град - Златоград

В стария град вие ще се убедите, че някогашните майстори са умеели да постигат неповторимо изящество с прости форми и средства. Защото се възраждат с много любов не само архитектурните паметници, а и позабравените занаяти. С историческа достоверност са възпроизведени малки работилници, в които опитни майстори създават уникални образци - ножове, саби, както и сарашки изделия, които почти никъде другаде в България вече не се правят.

В златарското ателие, където и сега можете да си поръчате старинен накит, се съхраняват приказно красиви ювелирни образци.

Терзийската работилница пази прелюбопитни предмети и сечива от занаята, които трудно могат да се видят другаде - шевни машини от преди повече от 120 години, набор от архаични ютии, архивни снимки.

И така от работилничка в работилничка - няма край богатството от информация за миналото - грижливо събирана и опазвана тук.

И най-важното - във всяка работилница, на специални табла, са показани автентични експонати, намерени при археологически разкопки. Ще видите наистина смайващи образци - от траки, римляни и византийци.

Тук оживява легендата за Делю хайдутин, защото е показан истински старинен калъп за леене на куршуми. Така не се къса нишката между минало и настояще, затова наричаме този похват "Динамичен показ" на музейните експозиции.

Когато се уморите да бродите по живописните улички, можете да опитате някои от традиционните кулинарни специалитети, под звуците на сладкогласни гайди или да сръбнете чашка-две от също така прочутото златоградско кафе, което се вари на пясък. Рецептата за приготвянето му е тайна, но уханието и вкусът неповторими.

« Назад