Начало » Туризъм » Дяволския мост

Селището е възникнало по времето на траките. Тук е живяло племето одриси. През І хилядолетие пр. н. ера е била построена малка крепост на вр. Калето, в подножието на който е имало светилище, запазено и до днес.За Ардинския Дяволски мост се тръгва по пътя за с. Дядовци (6 км). По каменна пътека се слиза до р. Арда. Живописното ждрело е удивително красиво място. Реката преминава под старинен мост. Дяволският мост е построен върху живописен тесен пролом през Османския период. През него е минавал път, свързващ района на днешния Пловдив, през прохода Маказа с Беломорието.

Моста е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за отчитане на водата.Срещу течението са дозирани вълноломи. По ръба на пътното платно е запазен каменен парапет с височина 12 см.Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан " Печатът на Соломон".Тръгне ли се нагоре срещу течението на реката, по скалите ще се види уникалната родопска роза Хаберлея родопензис.Хаберлея родопензис е известена още с имената Родопка, Силивряк и Шап, както и Орфеево цвете.

Името е свързано с легендата за смъртта на древния певец Орфей, как всяка капка от неговата кръв, падайки на земята се повръщала в чудно красиво цвете.

Понеже кръвта му била благородна, тя обагрила цветето в синьо.

Най- важна е способността му при неблагоприятни условия да преминава в анабиоза / мнима смърт/, да престоява дълго време в това състояние и при наличие на подходящи условия отново да се съживява.

« Назад